logo
Blog
Top
Ljubljana per fiets

Citygidsen

Dit zijn de 4 mooiste Europese steden om per fiets te ontdekken
Ljubljana per fiets

Dit zijn de 4 mooiste Europese steden om per fiets te ontdekken

De zomer is aangebroken en reizen kan opnieuw. Drukke plekken en het openbare vervoer laten we maar beter nog even links liggen, maar gelukkig zijn er ook heel wat leuke steden die je goed per fiets kan ontdekken. Wij zochten de 4 leukste steden voor je uit. Helsinki is onze favoriet, maar ook 3 andere steden mogen wat ons betreft niet ontbreken.

Helsinki

Het Finse Helsinki is een van de mooiste Europese steden om met de fiets te ontdekken. Het is ook echt aangepast aan de fietser. Met ruim twee meter fietspad per inwoner scoort het zelfs het beste van alle Europese steden. De stad is helemaal vlak en het fietsen is er aangenaam. Tegelijkertijd is het er wonderbaarlijk mooi. Neem bijvoorbeeld de Oespenski-kathedraal, de grootste Russisch-orthodoxe kathedraal van geheel Noord- en West-Europa. Het wacht je op in het stadsdeel Katajanokka, waar je fietst tussen de vele art-nouveaugebouwen. Maar ook trappen door de Esplanade, het stadspark dat in 1818 door Carl Ludvig Engel – ook het presidentieel paleis en de Domkerk zijn van zijn hand – is ontworpen, is echt wel de moeite waard.

Stockholm

Met ongeveer een meter fietspad per inwoner doet Stockholm het iets minder goed dan Helsinki, maar toch heeft het de fietsende toerist veel te bieden. De stad is behoorlijk uitgespreid, het bestaat namelijk uit veertien eilanden die met elkaar zijn verbonden, en hierdoor is het eigenlijk ook gewoon leuker om de stad per fiets te ontdekken. Er zijn alvast heel wat bezienswaardigheden die je moet hebben gezien, zoals het markante Stadshuset dat uit rode bakstenen is opgetrokken, het Vasamuseum en het Kungliga Dramatiska Teatern. Daarnaast is ook een bezoekje aan het schilderachtig dorpje Vaxholm een must. Dit ligt net buiten Stockholm, maar er zijn wel goede bootverbindingen. Je fiets kan gewoon mee de boot op. Hellingen zijn er wel wat minder ongewoon dus je trappers krijgen het er hard te verduren. En tijdens de afdalingen kan je zeker een mooie maar ook veilige fietshelm gebruiken.

Luxemburg

Het is heus niet alleen Scandinavië dat ons iets te bieden heeft. Dankzij de stad Luxemburg heeft ons kleinste buurland ook heel wat in petto. Het centrum is autoluw en er is heel wat te zien en te beleven. De kazematten van Luxemburg zijn bijvoorbeeld heel bekend, maar je moet echt ook eens fietsen over de Adolfsbrug. Dit is de grootste stenen boogbrug ter wereld. Het overspant het ravijn waarin de Pétrusse stroomt. Onder het brugdek hangt een aparte brug voor fietsers, dus het is echt heel aangenaam fietsen.

Ljubljana

Het Sloveense Ljubljana heeft ruim 143 kilometer fietspaden en dat voor slechts 286.000 inwoners. De hoofdstad van Slovenië is gelegen aan de rivier Ljubljanica. Vooral in de oude stad met zijn classicistische gebouwen is het aangenaam fietsen, fiets bijvoorbeeld zeker eens naar het kasteel Ljubljanski Grad en sta tijdens je fietstocht erheen even stil bij de duidelijke invloeden uit de communistische tijd. Ten slotte is ook een fietstochtje naar de Sint-Nicolaaskathedraal, met zijn massieven bronzen deuren die werden geplaatst ter ere van het pauselijk bezoek van Johannes Paulus II, een echte aanrader.

Download je gratis reisgids Slovenië