logo
Blog
Top
Wat te controleren wagen op reis vertrekken

Citygidsen

3 zaken om te checken aan je auto voordat je ermee op reis gaat
Wat te controleren wagen op reis vertrekken

3 zaken om te checken aan je auto voordat je ermee op reis gaat

Op reis gaan met je auto is linksom of rechtsom toch een hele onderneming. Niet alleen omdat je al je bagage én alle passagiers erin kwijt moet kunnen, maar ook omdat je in dit geval zelf verantwoordelijk bent voor je transport.

Als er een probleem ontstaat met je auto, moet jij het zelf oplossen. Om dergelijke situaties te voorkomen bespreken we drie zaken die je in ieder geval voor vertrek even moet checken aan je auto.

1. Banden en velgen

Veel autobezitters zijn het wel gewend om met enige regelmaat het oliepeil van hun auto te checken en ruitenwisservloeistof bij te vullen. Ook het oppompen van de banden zit bij sommigen in de routine. Maar hoe vaak check je de staat van je banden en je velgen? Je banden moeten voldoende profiel hebben om grip te hebben op de weg en slippartijen te voorkomen.

Je bent verplicht om je banden te vervangen als de profieldiepte nog maar minder dan 1,6 millimeter is, maar bij 2,0 millimeter is het al verstandig om aan vervanging te gaan denken. Check voor je eigen veiligheid ook de staat van je velgen. Een beschadigde velg gaat eerder roesten en een velg die door aanraking met bijvoorbeeld een stoeprand niet meer goed rond heeft een nadelige invloed op de stabiliteit van je auto tijdens het rijden. Hierdoor kan je auto gaan vibreren en dat kan tot onveilige situaties leiden. Je kunt online nieuwe velgen kopen bij een auto velgenshop.

Wat te controleren wagen op reis vertrekken

2. Accu

Heb je de laatste tijd gemerkt dat je auto minder snel start? Dan kan er iets aan de hand zijn met je accu. Je wilt uiteraard niet op vakantie opgescheept zitten met een auto die niet meer wil starten. Ook als je accu nog relatief nieuw is, is het verstandig om beducht te zijn op dit soort signalen. Er kan namelijk ook sprake zijn van een elektriciteitslek in je auto dat de accu stilletjes doet leeglopen. Laat je accu daarom voor vertrek doormeten en als nodig vervangen.

Motor wagen laten nakijken voor je op reis vertrekt

3. Verlichting

Het is vanuit je auto lang niet altijd goed te zien of de verlichting van je auto naar behoren werkt. Check dit daarom eens goed in het donker. Probeer alle lampjes uit om te kijken of ze allemaal goed functioneren. Wanneer dit niet het geval is, kun je op reis problemen krijgen met de politie en dat is natuurlijk niet iets wat je wilt tijdens je reis. Bovendien is het in het kader van veiligheid belangrijk dat de verlichting van je auto het goed doet.

Uiteraard is het ook verstandig om het eerdergenoemde oliepeil te checken en motorolie bij te vullen als nodig. Ook het bijvullen van de ruitenwisservloeistof kan nooit kwaad. Better safe than sorry!

Nog meer zaken waarop je kan letten als je in de winter met de wagen de baan op gaat? Lees ook ons artikel met tips om veel voorkomende auto problemen in de de winter te verhelpen.

Download je gratis reisgids Andalusië